Kategorier
NFFBs egne seminarer

Høstseminar 2023

 «Vi trenger å høre til –kunstens muligheter»

Oslo, lørdag 04.11 og søndag 05.11. 2023

Velkommen til vårt årlige høstseminar, hvor vi også i år har latt oss inspirere av temaet for verdensdagen for psykisk helse den 10.oktober, og koblet det videre til våre kreative uttrykk og kunstens muligheter. Programmet for dagene er en blanding av foredrag og workshops, og innholdet spenner fra en manual for billedterapi ved depresjon til hvordan Nasjonalmuseet skaper kunstmøter som kan bidra til livsmestring. Vi håper dere vil få både inspirasjon, faglig påfyll og følelsen av å høre til i et kreativt fellesskap gjennom disse 2 dagene!

Du møter:

Mimmu Rankanen er kunstterapeut, kognitiv analytisk terapeut og professor i billedterapi ved OsloMet. Hun har publisert flere forskningsartikler. Mimmu gir først en kort presentasjon av hvordan håndtere følelser i billedterapi, før vi deltar i en eksperientell workshop med fokus på hvordan vi kan ta vare på og støtte både vår egen og andres mentale helse i billedterapi.

Heidi Remme er spesialpedagog og billedterapeut, og spesielt opptatt av traumebehandling. Hun arbeider for tiden i tiltak innen rus og psykisk helse. Hun vil gi en kort introduksjon og forsmak om bakgrunn og målet med boken sin: «Billedterapiens Kraft -tanker og følelser uttrykt gjennom bilder og ord»

 Christina Blomdahl er leg. Arbetsterapeut, billedterapeut og har doktorgrad med tittel: «Painting from Within – Developing and Evaluating a Manual-based Art Therapy for Patients with Depression». Hun arbeider i Sødra Älvsborg i Sverige. Christina vil presentere billedterapi på en fenomenologisk grunn og i workshop’en vil vi prøve ut grunnprinsippene for metoden.

 Astrid Hovengen er klinisk sosionom med spesialitet i kunst og billedterapi. Hun arbeider med forebyggende tiltak for barn og unge i Nordre Follo kommune.Astrid vil starte søndagen med en kreativ øvelse med nærvær, ro og mulighet for nye oppdagelser fra deg til deg gjennom metoden «neurographicart».

Gudrun A. Eidsvik er kurator i avdeling formidling og publikum i Nasjonalmuseet. Hun vil snakke om Samling i samlingen – Gjennom flere år har museet utviklet en kursserie kalt «Inn i bildet», der deltakerne med utgangspunkt i et selvvalgt kunstverk i samlingen jobber prosessorientert med ulike teknikker over tid.

 Noris Dias er lege, psykoterapeut, billedterapeut og kunstner. De siste to årene har hun arbeidet som psykoterapeut og billedterapeut ved Vitalis Helse, avd. Holmen Gård, en institusjon for rusavhengighet og personlighetsforstyrrelser.Hennes tema i både foredrag og workshop er: «Vi, de usynlige» om å behandle med kunst og kreativitet ved Holmen Gård, og om to års erfaring med traumebehandling.


Program

Lørdag 04.11.22

 •  09.30 –10.00: Innregistrering
 • 10.00 –10.30: Info fra Styret
 • 10.30 –12.00: Mimmu Rankanen
 • 12.00 –13.30: Lunsj & bokprat med Heidi Remme
 • 13.30 –16.30: Christina Blomdahl
 • 16.30 –17.00: Avslutning første dag

Søndag 05.11.22

 • 09.30 -10.00: Morgenkaffe
 • 10.00 –11.30: Astrid Hovengen
 • 11.30 –12.15: Matpakkelunsj
 • 12.15 –13.15: Gudrun A. Eidsvik
 • 13.15 –13.30: Kort pause
 • 13.30 –16.00: Noris Dias
 • 16.15: Takk for denne gang!  

Pris og påmelding

Pris for seminaret inkluderer lunsj lørdag, te/kaffe, og kaker/frukt:
kr. 900 for medlemmer / kr. 1300 for andre

Bindende påmelding sendes til: billedterapiforeningen@gmail.com  innen 25.oktober

Faktura blir sendt deg via mail.

OBS! Fordi Åpent bakeri ikke har fastsatt menyen ennå, får du tilsendt meny hvor du melder ditt lunsjønske etter at du har meldt deg på seminaret. Søndagen tar du med deg matpakke.


Sted

 OsloMet, Pilestredet Park 35, 0167 OSLO 


Arrangør

Norsk forening for billedterapi
Kontaktperson: styreleder Kristin Svendsen, mobil: 41547316 


Programmet som PDF

Kategorier
Nordisk seminar

The 22nd Nordic Art Therapy Conference

Exciting news: The 2024 conference will take place at a new venue!
We would like to welcome you to Elverum folkehøgskole, Norway,
9th – 12th of June 2024.

Conference theme:
Avenues of Hope
and The Power of Art

We live in uncertain times, and creative expressions are more important than ever.

The need to rediscover, create and strengthen hope seems to be crucial, both in a global, a professional and a personal context.

Call for papers

We have received a good number of proposals/abstracts, but we welcome more, particularly proposals for workshops or paper/workshop-combinations!

A completed proposal document should be sent to:
billedterapiforeningen@gmail.com 

Extended deadline: Please send your abstracts for paper presentations or workshops by December 1st 2023.

Criteria for peer reviewing

Please note only one proposal per applicant will be reviewed.

All submissions will be peer reviewed by a professional, Norwegian review board. If selected, the abstracts and the author’s information will go into the conference program and therefore should be fit for publishing.

Abstract layout for all submissions

 • Abstracts should be no less than 250 words and no more than 300 words
 • Abstracts should be submitted in English and your own language

In order to assist with the review of abstracts and the publication of the abstracts, the following form is pre-formatted and should not be changed.

Authors should carefully observe the following formatting and style conventions:

 • Titles should be Arial Bold 14 point single spaced
 • Author information should be set two lines below the title and in Arial 11 point. It should consist of three lines single spaced: author’s name, department/school, institution (where appropriate)
 • The body of the abstract should be set two lines below your author information
 • Font should be Arial 11 point
 • Line spacing should be 1.5 with double spacing between paragraphs
 • Text should be set left, non-justified, block paragraph/s (no indent)

Download the 2024 proposal document (Word) here.
Please note: The document should be renamed with your name!

Kategorier
Diverse NFFBs egne seminarer

Høstseminar 2022

«Vi trenger hverandre»

Oslo, lørdag 12.11 og søndag 13.11. 2022

Tema

Tittelen på seminaret, «Vi trenger hverandre», er inspirert av temaet for verdensdagen for psykisk helse den 10.oktober. Der vises det til at en tid med pandemi, krig og klimakriser kan føles utfordrende og usikkert for mange av oss, og at det er viktig å komme sammen. Gjennom vår felles interesse i de kreative uttrykksformene – og godt hjulpet av Ida, Beathe, Solveig og Astrid – håper vi dere får to dager med inspirasjon og faglig påfyll og kjenner at ja, vi trenger hverandre!

Du møter:

Ida Godager – workshop: «Hold linjen, stå sammen –kreativ og leken øvelse med fokus på samarbeide».

Ida er billedterapeut, og har også utdanning i kunst og psykologi. Hun arbeider daglig som miljøterapeut innen psykisk helse i Oslo.

Beathe Dømbe – presentasjon: «Kartlegging og terapeutisk bruk av materialer ved bruk av ExpressiveTherapiesContinuum(ETC)».

Beathe er billedterapeut, vernepleier og har mastergrad i psykososialt arbeid. Hun arbeider som miljøterapeut i psykisk helse i Vestvågøy kommune.

Solveig B. Stefànsdòttir – workshop: «En øvelse i å kommunisere med kroppen –en meditativ samtale hvor forbindelsen mellom emosjoner og følelsesuttrykk i kroppen kommer til syne».

Solveig er billedterapeut, har 5-årigkunstutdanning fra Island og Trondheim samt praktisk pedagogisk utdanning. Hun har nå et engasjement hos Enhet for rus og psykisk helse i Trondheim kommune.

Astrid Hovengen – workshop: «Møte ved brønnen; med deg selv, med kunsten og med hverandre»

Astrid er klinisk sosionom med spesialitet i kunst og billedterapi. Har tidligere arbeidet ved Bjørgvin DPS, voksenpsykiatri. Nå er hun ansatt i Nordre Follo kommune, og arbeider med forebygging og tiltak for barn og unge. 


Program

Lørdag 12.11.22

 • 09.30 -10-00: Innregistrering
 • 10.00 –11.30: workshop ved Ida G.
 • 11.30 –12.00: kaffepause
 • 12.00 –13.00: presentasjon ved Beathe D.
 • 13.00 –14.00: lunsj
 • 14.00 –16.30: workshop ved Solveig S.
 • 16.30 –17.00: avslutning

Søndag 13.11.22

 • 10.00 -12.00: workshop ved Astrid H
 • 12.00 -12.45: matpakkelunsj
 • 12.45 –14.00: workshop fortsetter med Astrid
 • 14.00 –14.30 avslutning

Pris og påmelding

Pris for hele seminaret inkluderer lunsj lørdag, te/kaffe, kaker/frukt begge dager(ta med matpakke søndag) kr. 600 for medlemmer kr. 1000 for andre

Bindende påmelding med lunsjønske (se meny nederst) sendes til: billedterapiforeningen@gmail.com innen 3.november

Faktura blir sendt deg via mail.


Sted

 OsloMet, Pilestredet Park 35, 0167 OSLO 


Arrangør

Norsk forening for billedterapi
Kontaktperson: styreleder Kristin Svendsen, mobil: 41547316 


Lunsjalternativer

Lunsjalternativer fra Blings/Åpent bakeri (velg ett alternativ og skriv nr. i påmeldingsmailen!)

 1. Club Sandwich, Fransk landbrød med stekt kyllinglår marinert i Provancekryddermed Bacon fra Haugen gardsmat, hjemmelaget aioli, spinat og tomater (Inneholder: Hvete, rug, egg og sennep)
 2. Kylling i urteaioli, Stekt kyllingbryst med estragon, kjørvel, rødløk, grønnkål ogalfaspirer, på grovt surdeigsbrød (Inneholder: Hvete, rug, sennep, egg og melk)
 3. Fennikelsalami og Brie, Fennikelsalami fra Gelliog brie med hjemmesyltetrødløk,spinat og balsamicosirup, på grovt surdeigsbrød. (Inneholder: Hvete, rug, sennep, egg og sulfitt)
 4. Pastramibaguette, Smokedpastramifra Foodswingers, pepper majones, hjemme syltet agurk, rødløk, romanosalat og Dijon sennep på landbrød baguette. (Inneholder: Hvete, rug, egg, sennep og sulfitt)
 5. Baguettemed ost og skinke, Klassisk baguettemed Atlanticrull fra Idsøe, Gouda ost fra Ostegården, smør, salat og paprika.(Inneholder: Hvete, rug og melk)
 6. Fetasalatmed rødbetehummus, belugalinser, syltet rødkål, grønnkål, salte mandler og honningvinagrette. (inneholder: melk, sesam, sulfitt og mandler)
 7. Byggrynsalat, Kokte byggryn, soltørkede tomater, kikerter, brokkoli, erter,grønnkål, sitronvinagretteog spicyhummus laget av soltørkede tomater, kikerter, urter og krydder som spisskummen og koriander. Salaten toppes med spicycashewnøtter og sprø ristet bokhvete. (Inneholder: Sennep, cashewnøtter, sulfitt og bygg)
Kategorier
Diverse

Kommende seminarer

For deg som ønsker faglig påfyll og møte kolleger fra andre land, – her er noen viktige lenker til konferanser:

2022
Høstseminaret: Vi trenger hverandre
Oslo, Pilestredet park 35 (OsloMet) 12.–13. november

2023
EFAT European Federation of Art Therapy holder sin konferanse i Riga, Latvia 15. – 17.juni 2023
https://www.arttherapyfederation.eu/conference-2023.html

Og: i 2024 vil Norge arrangere Nordisk Seminar, i Sandefjord i tidsrommet 9. – 12.juni
!

Kategorier
Diverse

Velkommen til Billedterapiforeningens nye nettsider!

Her kommer vi til å dele nyheter og ressurser fremover. Følg med!

Kategorier
Nordisk seminar

Mine Island-minner

Av
Annie Høpfner
Tidligere leder for Norsk Forening for billedterapi

1. desember 2018 er det 100 år siden Island fikk sin selvstendighet under den danske krone. I den anledning fikk jeg lyst til å skrive mine inntrykk fra det nordiske seminar på Island 11.-14. oktober 2018.

Seminaret hadde over 100 deltakere fra mange land, men kun 4 fra Norge. Det var litt flere fra både Sverige og Danmark men få fra Finland. Det var naturlig nok flest fra Island men også en god del fra både USA og andre land. Mange flere hadde nok dratt hvis det ikke hadde vært så dyrt.

Konferensen viste et bredt utvalg av de forskjellige grener innen «Art»- dans- drama- og musikk- terapi og det var vanskelig å velge hvilke av de mange parallelle workshop og foredrag en skulle velge. Jeg fikk bl. a. prøve både forskjellige former for drama-terapi og leireforming kombinert med Yoga, traumebehandling hvor en kombinerte EMDR med forskjellige ART-THERAPY-modaliteter. Videre foredrag om anvendelse av Collage i traumebehandling, forskning innen autisme hos barn og Keynote foredrag hvor det bl. a. var en Islandsk musikkterapeut, Valgerdur Jonsdottir som demonstrerte hvordan hun jobbet med musikkterapi for mennesker med en psykisk utviklingshemming.

Islendingene må selv søke utenlands for å få utdanning i ART Therapy. Allikevel har Island flere ART Therapy terapeuter pr. innbyggere enn mange andre land. Mange tar utdanning i USA og det satte da også sitt preg på konferansen hvor det var flere amerikaner som sto for både foredrag og workshop.

Den islandske forening hadde laget en fin ramme omkring konferansen. Vakre og spektakulære omgivelser i Hveragerdi som ligger i den sydvestlige del av Island i et område med mye historie mange varme kilder og kort vei til severdigheter. Flott hotell med deilig mat og svømmebaseng med varmebassenger og sauna. Det ble arrangert spennende turer til varme kilder, for de spreke, og for oss andre en tur med morsomt møte med gammel overtro og et overdådigt krebsegilde. Festaften med familieorkester som spilte gamle låter fra Beatles ble en stor success.

Det å møte andre som jobber inne beslektede område som en selv gir inspirasjon og påfyll og mulighet for å knytte verdifelle kontakter . Har en mulighet til å dra anbefaler jeg det på det sterkeste.
Neste Nordiske konference blir i Sverige (Eskildstuna) i 2020 .

Men allerede 11-14.september 2019 avholder ECARTE sin konferanse i Spania i Alcalà de Henares utenfor Madrid . For de som ikke har vært på ECARTEs konferanse tidligere er det her sjanse til å møte mange spennende mennesker og erfare hvordan ART Therapy drives rundt om i Europa. Og så kan man kombinere det med en ferie med kulturopplevelser i Madrid og Toledo eller/og- badeferie ved Middelhavet.

Annie Høpfner

Kategorier
Årsmøter

Årsmøte 2018: Hvordan mine omgivelser former og omformer meg

Av
Annie Høpfner
Tidligere leder for Norsk Forening for billedterapi

Lørdag den 21. april avholdt foreningen sitt årsmøte i lokalene til avd. for estetiske fag på OsloMet – storbyuniversitetet.

Det møtte 19 med stemmerett hvor vi bl. a gikk igjennom revidering av vedtektene og etiske rettningslinjer, budsjett og valg av styre.

Etter en hyggelig lunsj med anledning til sosialt samvær holdt Astri Aakrann Ziesler et seminar: «Inhabiting transformation – Hvordan mine omgivelser former og omformer meg». Astri hadde fått ideen fra ECARTe i Krakow fra en australsk interiørarkitekt og billedterapeut, Dianne Smith. Det handlet om hvordan vi skaper våre boliger og gir disse mening gjennom våre personlige valg .

Astri hadde i sitt arbeid med tema utviklet flere spennende og nye innfallsvinkler til denne problemstilling fra henholdvis Tøyen bibliotek sitt prosjekt for å gi ungdom et sted å være, SPLOT v. Nina Vestby og Aina Landsverk Hagen – Videre fra en kunstutstilling i Umeå v. Do Ho Suh om arkitektur som fysisk og mentale rom.

Etterpå hadde vi en workshop hvor vi arbeidet 3-dimensjonalt med skoesker, papir, stoff, garn, maling og farger over tema Hvordan velger vi å organiserer våre  «hjem» – hvor mange hjem kan vi bære med oss .

Takk til Astri for et svært interessant og faglig og personlig spennende seminar.